از تخم کتان چه می دانید
تخم کتان از جمله گیاهان دارویی پر مصرف و حاصل درخت کتان (Linum usitatissimum ) می باشد . تخم کتان بومی مصر و چین باستان است ، البته در هر حال حاضر در مناطق وسعی از اروپا و آسیا نیز می روید .
تخم کتان قدمت طولانی داشته و حتی پرورش آن قبل از میلاد مسیح نیز رواج داشته است . درخت این گیاه بیش از ۲۰۰ گونه دارد . خود تخم کتان که به آن تخم بزرک نیز می گویند به رنگ قهوه ای یا زرد طلایی است .
از این گیاه روغنی استخراج می شود که به عنوان روغن نقاشی و پوشش لاک الکل نیز استفاده می شود . روغن کتان یک محصول تجاری محسوب می شود و کاربد های فراوانی دارد . این گیاه همچنین منبعی سرشار از مواد مغذی همچون فیبر ، منگنز ، ویتامین B1، اسید چرب آلفا لینولنیک ، آنتی اکسیدان و امگا ۳ می باشد . از کتان گیاه الیافی تهیه می شود که به پارچه کتان شهرت دارد .
خواص :
– کمک بهبود میگرن
– کمک به تسکین درد قاعدگی
– ضد سرطان
– تقویت کننده بدن
– ضد تورم
– از بین بردن یبوست ؛ بدین منظور می توانید تخم کتان همراه مقداری آب بجوید یا آن را خیس کنیدو ناشتا بخورید .
– رفع بیماری های مجاری ادراری
– زخم معده
– ورم روده
– ورم مثانه
– دفع سنگ کلیه
– قند خون
– درمان سرفه
– از بین بردن خارش پوست ؛ بدین منظور جوشانده تخم کتان را در وان حمام ریخته و در آن دراز بکشید .
– جلوگیری از ابتلا به دیابت
– جلوگیری از گرگرفتگی در دوران یائسگی
– محافظت پوست در برابر اشعه
– انفولانزا
– نقرس
– رماتیسم
– سردرد
– التهاب چشم
– اختلالات دستگاه تنفسی
– کاهش وزن ؛ این گیاه موجب احساس سیری شده در نتیجه موجب لاغری می شود .
– پوکی استخوان
مضرات :
مصرف معتدل تخم کتان عوارضی ندارد . اما به طور کل ممکن است سبب بروز نفخ و درد معده ، حالت تهوع ، اسهال ، زایمان زودرس ، انسداد روده شود . زنان باردار و شیرده نیز بهتر است از مصرف تخم کتان پرهیز کنند .
طرز مصرف :
روغن این گیاه را می توانید از فروشگاه گیاهان دارویی تهیه و مصرف کنید .
اگر تخم کتان را به صور مستقیم مصرف می کنید بهتر است آن را آسیاب کنید چون ممکن تخم کتان بدون اینکه هضم شود ، از طریق دستگاه گوارش دفع شود .
همچنین می توانید آن را آسیاب کرده به غذا ها ، سالاد ها ، یا نوشیدنی ها اضافه کنید و مصرف کنید . توجیه داشته باشید بهتر است قبل از مصرف آن را آسیاب کنید . زیرا اگر از آسیاب شده این گیاه استفاده کنید ممکن است اکسید شود و خواص خود را از دست بدهد .
تخم کتان را همچنین می توانید با آب جوش به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه دم کرده سپس صاف کنید و به صورت دمنوش میل کنید .
برای تهیه جوشانده این گیاه نیز آن را با آب روی حرارت قرار دهید تا بجوشد .