سبزی معطر ترخون و خواص آن
ترخون ، ترخانی یا تلخون یکی از سبزی هایی است که ایرانی ها از آن در پخت غذا ها استفاده می کنند . این سبزی که همگان با آن اشنایی دارند دارای خواصی است که قصد داریم با آن آشنا شویم .
ترخون گیاهی با ارتفاع ۶۰ سانتی متر می باشد . این گیاه چند ساله دارای برگ هایی سبز رنگ ، دراز و باریک می باشد .ترخون گل هایی به رنگ زرد دارد . این گیاه از خانواده گل آفتاب گردان است و قدمت ان به ۵۰۰ سال قبل از میلاد برمی گردد . ترخون بومی مناطق جنوبی روسیه بوده و اولین بار در آنجا دیده شد ، اما در اکثر مناطق یافت می شود . در ایران نیز این گیاه به راحتی در دسترس می باشد .
ترخون دو نوع دارد ؛ نوع روسی و نوع فرانسوی . در نوع فرانسوی این گیاه تند تر و برگ های آن کشیده تر است . ترخون فرانسوی معمولا برای مصارف تجاری استفاده می شود .
ترخون روسی نیز همان ترخون معمولی است که در همجا و ایران وجود دارد .
قست های مورد استفاده این گیاه شامل سرشاخه های جوان آن است . این گیاه از طریق بذر کاشت و پرورش می یابد . ترکیبات شیمیایی گیاه شامل ۶۰ تا ۷۰ درصد استراگول ، ۱۵ الی ۲۰درصد اوسیمن (ocimene) و متیل کاویاکول (methylchaviacol) و مقدار کمی نیز تانن نیز می باشد .
خواص :
– تسکین درد دندان
– درمان سم ناشی از مارگزیدگی
– هضم بهتر غذا
– تقویت قلب و جلوگیری از بیماری های قلبی
– کمک به کاهش وزن
– کاهش فشار خون ؛ می توانید به جای نمک در غذا استفاده کنید .
– تقویت کبد و تولید صفرا
– اشتها آور
– کاهش درد های شکمی
– تنظیم قاعدگی
– رفع خستگی
– آرامش بخش
– بهبود اعصاب
– از بین بردن کرم های روده ای
– ضد رماتیسم ؛ استفاده از روغن یا اسانس این گیاه
– بهبود گردش خون ؛ استفاده از روغن یا اسانس این گیاه
– برطرف کننده بوی بد دهان
– تسکین درد معده
– کاهش نیروی جنسی
مضرات :
تا کنون برای این گیاه عوارضی گزارش نشده است اما بهتر است در مصرف آن زیاده روی نکنید .
بهتر است از مصرف این گیاه در دوران بارداری پرهیز کنید .
طرز مصرف :
گیاه ترخون را می توانید خشک کرده و در یخچال نگهداری کنید و در پخت و پز از آن استفاده کنید .
برای تهیه دمنوش گافی است مقداری اب جوش را روی گیاه خشک ریخته و پس از اینکه ۱۰ الی۱۵ دقیقه دم کشید ، آن را صاف کرده و میل کنید . می توانید شیرین کننده ای مانند نبات نیز به آن بیافزایید .