شیرین بیان
شیرین بیان یکی از گیاهان دارویی پر طرفدار می باشد . این گیاه که با نام قدیمی مَهْک نیز شناخته می شود . گیاهی است با گل های ارغوانی ، زرد ، بنفش و آبی رنگ ، دارای برگ های مرکب که معمولا از ۴ تا ۷ زوج برگ اضافه یک برگچه انتهایی تشکیل می شود .
برگ های این گیاه طوای برابر با ۷ تا ۱۵ سانتیمتر دارد و شامل ۹ تا ۱۷ برگچه است . شیرین بیان دارای گل های آبی و میوه هایی قهوه ای رنگ که تعداد آن ها معمولا بین ۵ الی ۶ عدد می رسد .
آنچه که از شیرین بیان در داروسازی اهمیت دارد ریشه و ساقه این گیاه است ، زیرا که ریشه این گیاه شامل مقادیر قابل توجهی گلوکز ، ساکارز ، آسپاراژین ، مواد آلبومیدی ، رزین و اسانس می باشد . ریشه این گیاه قهوه ای رنگ با مغزی زرد رنگ می باشد .
این گیاه در طب سنتی اهمیت فراوانی دارد و از آن برای درمان درمان اسپاسم عضلات و تورم ، برونشیت ، روماتیسم ، ورم مفاصل و … بسیاری از بیماری ها استفاده می کنند .
از دیگر کاربرد های شیرین بیان برای درمان بیماری هایی چون :
– تقویت عمومی بدن
– نرم کردن سینه
– مدر و عرق آور
– برای برطرف کردن زخم و التهاب دهان
– سرفه
– ورم معده
– تنگی نفس
– درمان سوء هاضمه
– برای درمان موخوره
– جلوگیری از پیری
– کاهش وزن ؛ برای این منظور قبل از غذا از شیرین بیان استفاده کنید .
– زخم معده و سرطان معده ؛ این خاصیت از شیرین بیان بسیار مورد توجه پزشکان و محققان اروپایی و آمریکایی قرار گرفته است . شربت شیرین بیان را تهیه کرده و هر روز به مقدار یک قاشق غذا خوری قبل از غذا به مریض بدهید و اگر این عمل را تا ۴ ماه تکرار کنید تاثیر این گیاه را مشاهده می کنید .
– بهبود زخم ها و تاول های پوست ؛ برای این منظور از چای شیرین بیان برای شستشو محل استفاده کنید
این گیاه نیز مانند هر داروی دیگری در مواردی موجب آسیب به فرد می شود . در صورت بالا بودن فشار خون و یا ناراحتی کلیه ، قلب یا کبد از مصرف شیرین بیان باید اجتناب کرد . مصرف این گیاه و فراورده های آن برای زنانی که در دوران بارداری یا شیردهی هستند نیز منع شده است .