کاربرد گشنیز در طب سنتی
گیاه دارویی گشنیز دارای ارتفاعی برابر با ۸۰ سانتی متر می باشد . این گیاه برگ ها و ساقه های سبز رنگی دارد . گشنیز میوه هایی با رنگ زرد که توپی شکل هستند دارد .از ساقه ، برگ و میوه این گیاه استفاده می شود .
این گیاه بوی نا مطبوعی دارد که بر اثر خشک شدن به مرور از بین می رود .این گیاه یک ساله بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه می باشد اما در ایران نیز به وفور یافت می شود . چینی ها به این سبزی جعفری چینی (Chinese Parsley ) می گویند . نام لاتین گشنیز نیز Korio می باشد که از لغت یونانی به معنی بد بو /رفته شده است . تریبات شیمیایی گشنیز شامل آب ، مواد چرب ، سلولز ، اسانس ، اسید اگزالیک ، کلسیم ، ویتامین آ ، ویتامین می باشد .
خواص گشنیز :
– تقویت معده ؛ استفاده از تخم گشنیز
– کرم کش معده و روده ؛ استفاده از تخم گشنیز
– ادرار آور ؛ استفاده از تخم گشنیز
– نرم کردن سینه ؛ استفاده از جوشانده تخم گشنیز
– بهبود سرماخوردگی ؛ تهیه سوپ از گشنیز و آب مرغ
– تب بر ؛ تهیه سوپ از گشنیز و آب مرغ
– افزایش شیر مادران شیرده ؛ مصرف تخم گشنیز به همراه عسل
– نشاط آور ؛ استفاده از تخم گشنیز
– قاعده آور ؛ استفاده از تخم گشنیز
– اسهال خونی ؛ استفاده از جوشانده تخم گشنیز
– تسکین درد دندان ؛ جوییدن تخم گشنیز
– بهبود بیماری های عفونی روده مثل تب تیفوئید ؛ استفاده از جوشانده تخم گشنیز
– بهبود بی خوابی ؛ مخلوط آب گشنیز و شکر
– آرام بخش
– جلوگیری از مسمومیت غذایی ؛ مصرف گشنیز با غذا
– رفع بوی بد دهان
– رفع تشنگی
– کاهش نیروی جنسی
– ضد نفخ
– قویت کننده قلب
– تسکین دل درد
– بواسیر
مضرات گشنیز :
مصرف بیش از اندازه این گیاه موجب مستی توام با خستگی شدید و گاهی فرو رفتن به خوابی عمیق و گنگی و بی حسی منجر می شود .
طرز مصرف گشنیز :
می توانید تخم آن را به صورت پودر در آورده و به عنوان ادویه مصرف کنید . و یا ۱۰ – 30 گرم تخم گشنیز را با ۱ لیتر اب دم کنید و مانند چای میل نمایید .
همچنین می توانید حدود ۱۰ گرم تخم گشنیز را در ماهی تابه ریخته و آنقدر تفت بدهید تا رنگ آن قهو ه ای شود سپس آنرا پودر کنید و با سرکه مخلوط و میل نمایید . مصرف این نوشیدنی برای بواسیر بسیار مناسب است .
همچنین می توانید از سبزی تازه این گیاه در سوپ و آش ریخته و مصرف کنید و یا برگ های خشک گیاه را به صورت دمنوش میل کنید .