روغن رزماری
روغن رزماری که از گیاه بسیار محبوب رزماری تهیه می شود، دارای طیف گسترده ای از خواص می باشد که هر کدام در طب سنتی اهمیت ویژه ای دارند.
در طول سال ها و شناخت بیشتر خواص گیاهان دارویی ، روغن رزماری نیز بیشتر مورد توجه قرار گرفت. رزماری از زمان های قدیم برای مقاصد مختلف استفاده شده است. رومی ها اهمیت ویژه ای برای گیاه رزماری داشتند و اغلب در مراسم مذهبی استفاده می کردند. همچنین در مراسم عروسی، آماده سازی مواد غذایی، لوازم آرایشی و محصولات گیاهی دارویی استفاده می شد. گیاه رزماری و عصاره آن در تمدن باستان مصر به عنوان بخور استفاده می شد.
از جمله خواص روغن رزماری می توان به توانایی آن برای تحریک رشد مو، افزایش فعالیت ذهنی، از بین بردن مشکلات تنفسی و کاهش درد اشاره کرد.
کمک به هضم :
روغن رزماری اغلب برای جبران سوء هاضمه، کاهش استفراغ، گرفتگی معده، یبوست و نفخ استفاده می شود. علاوه بر این، تحقیقات نشان داده است که این روغن برای سم زدایی کبد و درمان زخم معده می تواند موثر باشد. از طرفی جریان خون را تحریک می کند و گردش خون را بهبود می بخشد که می تواند جذب مواد مغذی از غذا را بهبود بخشد. برگ رزماری اغلب به غذاهای گوشتی افزوده می شود زیرا بدر هضم گوشت بره، گوشت گاو مفید است.
بهبود پوست و مو :
روغن رزماری به طور گسترده برای مراقبت از مو در شامپو ها و لوسیون ها استفاده می شود. استفاده منظم از این روغن کمک می کند تا فولیکول های مو تحریک شوند، در نتیجه موها بلندتر و قوی تر شوند. همچنین اعتقاد بر این است که روغن رزماری باعث کاهش موهای زائد می شود.
ماساژ منظم پوست سر با روغن رزماری، پوست سر را تغذیه می کند و شوره سر را از بین می برد. علاوه بر این، مخلوط کردن این روغن با روغن درخت چای و روغن ریحان و استفاده متناوب آن، مشکلات پوستی را کاهش می دهد.
رزماری دارای خواص ضد میکروبی و ضد عفونی کننده است که برای از بین بردن اگزما، درماتیت، چربی پوست و آکنه مفید است.
سلامت دهان :
اسانس رزماری یک ضد عفونی کننده است و اغلب به عنوان دهانشویه استفاده می شود. همچنین با حذف باکتری های دهانی، اسانس رزماری می تواند از لثه، حفره ها، ایجاد پلاک و سایر بیماری های دندانی جلوگیری کند.
بهبود عملکرد های عصبی :
اسانس رزماری برای مغز و عصب عالی است. اغلب از این روغن در دوران امتحانات دانش آموزان استفاده می شود، زیرا باعث افزایش تمرکز و کمک به روند مطالعه می شود. رزماری فعالیت ذهنی را تحریک می کند و درمان مناسبی برای افسردگی، خستگی ذهنی و فراموشی است. استنشاق روغن رزماری به نظر می رسد که روحیه شما را افزایش می دهد. هر زمان که احساس خستگی فکری داشتید، روغن رزماری بهترین گزینه است.
در یک مطالعه سال ۲۰۰۳، محققان دریافتند که از ۱۴۴ شرکت کننده آزمون که در طول امتحان، روغن رزماری را در معرض استنشاق دانش آموزان قرار دادند، عملکرد بهتری داشتند. به همین دلیل است که برخی از محققان شروع به بررسی استفاده از روغن رزماری به عنوان یک درمان جایگزین برای بیماری آلزایمر هستند.
کاهش استرس :
صرف نظر از ماهیت آرامش بخش آروماتراپی و استنشاق کلی اسانس رزماری، ثابت شده است که سطح کورتیزول در بزاق کاهش می یابد. کورتیزول یکی از هورمون های اصلی استرس است.. مطالعه ای که در سال ۲۰۰۷ منتشر شد که بیانگر تاثیر استنشاق روغن رزماری و روغن اسطوخودوس برای مدت پنج دقیقه در میزان کورتیزول در بزاق می باشد که کاهش چشمگیری دارد.
تقویت سیستم ایمنی :
آنتی اکسیدان ها از سلاح های دفاعی ارزشمند بدن برای مبارزه با عفونت و بیماری ها هستند. بنابراین هر گونه مواد غذایی یا اسانس که باعث افزایش فعالیت آنتی اکسیدان ها شود، منافع زیادی برای سلامت عمومی بدن دارد. مطالعه که نشان می دهد که سطح کورتیزول پس از ماساژ و استنشاق اسانس رزماری کاهش می یابد. این بدان معنی است که استفاده منظم یا استنشاق اسانس رزماری در جلسات آروماتراپی و یا به روش های دیگر می تواند قدرت سیستم ایمنی بدن را افزایش دهد و به مبارزه با تمام بیماری های مرتبط با رادیکال های آزاد، از جمله بیماری های سرطان و قلب کمک کند.
کاهش درد :
توانایی اسانس رزماری برای از بین بردن درد باعث استفاده گسترده از آن در درمان سردرد، درد عضلانی، روماتیسم و حتی آرتریت می شود. ماساژ ناحیه آسیب دیده با این روغن می تواند به سرعت درد را تسکین دهد. حمام بخار با روغن رزماری نیز در درمان روماتیسم موثر است. همچنین دارای ویژگی های ضد التهابی خاصی است که موجب می شود تا از گرفتگی و درد های مفاصل کم شود.
درمان مشکلات تنفسی :
مزایای اسانس رزماری در درمان مشکلات تنفسی به خوبی مورد تحقیق قرارگرفت. در این تحقیقات نشان داده شده است که عطر و طعم روغن از تنگی گلو و آلرژی های تنفسی، سرماخوردگی، گلودرد و آنفولانزا جلوگیری می کند. از آنجا که روغن رزماری دارای ویژگی های ضد عفونی است، برای عفونت های تنفسی نیز موثر است.
مضرات روغن رزماری :
روغن رزماری ممکن است در بعضی موارد باعث واکنش های آلرژیک شود، از این رو قبل مصرف گسترده این روغن از نداشتن حساسیت به آن مطمئن شوید. زنان باردار، شیرده از مصرف آن خودداری کنند، زیرا استفاده بیش از حد ازاین روغن ممکن است به سقط جنین منجر شود.
از مصرف بی رویه این گیاه نیز خودداری کنید.