مرزه را بیشتر بشناسید
مرزه (Satureja hortensis ) از خانواده نعنا است ، مرزه یکی از چاشنی هایی است که به طور عمده در آشپزی کاربرد دارد بخصوص در غذاهای اروپایی و آمریکای شرقی به وفور مورد استفاده قرار می گیرد .
این گیاه بسیار به وضعیت آب و هوایی و مقدار نور خورشید وابسته است . این گیاه برای رشد خود به نور مستقیم خورشید نیاز دارد . این گیاه ارای ارتفاع ۶۰ – 40 سانتی متر می باشد . برگ های مرزه به رنگ سبز تیره و بسیار نرم است . مرزه گل های ریز به رنگ سفید دارد . این گل ها به صورت ضخیم و در طول ساقه قرار گرفته اند . مرزه به انواع مختلف تابستانی ، زمستانی و وحشی تقسیم می شود . مرزه زمستانی دارای ساقه های چوبی سخت تری می باشد . مرزه وحشی خود دارای گونه های مختلفی می باشد .
گونه ای با نام Satureja douglasii در آلاسکا و کالیفرنیا به عنوان دمنوش استفاده می شود همچنین Satureja thymbra گونه ای می باشد که در خاورمیانه و مدیترانه یافت می شود و از استفاده های فراوان می شود . دارای ترکیباتی چون کارواکرول ، تیمول ، بتاپی نن ، پاراسیمن ، لیمونن و کامفن می باشد همچنین انواع ویتامین ها و مواد معدنی نیز در این گیاه دارویی وجود دارد .
خواص :
– کاهش کلسترول بد خون
– ضد قارچ و ضد عفونت ؛ استفاده از روغن این گیاه
– ضد میکروب
– ضد اسپاسم
– ضد اسهال
– ادرار آور
– تقویت نیروی جنسی
– تشنگی را رفع می کند
– کنترل فشار خون
– کنترل ضربان خون
– کاهش استرس
– پیشگیری از سرطان
– گلو درد ؛ غرره کردن دمنوش آن مانند آویشن گلو درد را بهبود می بخشد .
– خلط آور
– بهبود رماتیسم
– بهبود درد مفاصل
مضرات :
تا کنون مضراتی برای این گیاهگزارش نشده اما مصرف بیش از حد آن موجب ایجاد التهاب می شود .
طرز مصرف :
از این گیاه دارویی می توانید به صورت تازه در سالاد و سبزی خوردن استفاده کنید یا به عنوان چاشنی به غذا اضافه گردد .
همچنین می توانید آن را با آب جوش به مدت ۱۰ – 15 دم کنید سپس به عنوان دمنوش میل نمایید .
تنتور این گیاه نیز در برخی کشور ها وجود دارد که میتوان یک تا نیم قاشق در روز استفاده کرد .